De Prologis Logistics Rent Index onderzoekt de huurontwikkelingen in markten in Noord-Amerika, Europa, Azië en Latijns-Amerika. Sinds 2015 richt de Prologis methodologie zich op de huurprijzen, na aftrek van concessies, voor logistieke faciliteiten.
Deze index combineert lokale inzichten in de marktprijsdynamiek met data uit Prologis’ wereldwijde portefeuille. Huurprijzen op regionaal en wereldwijd niveau zijn gewogen gemiddelden, gebaseerd op geschatte markomzetten.
De wereldwijde huurstijging van logistiek vastgoed bedroeg in 2023 6%, wat de veerkracht van de logistieke vastgoedmarkt onderstreept. Bijna alle markten wereldwijd lieten een positieve reële huurgroei zien tegen de achtergrond van een positieve vraag, een lage leegstand, en de noodzaak om de supply chains te ontwikkelen als reactie op veranderende consumentenverwachtingen, operationele uitdagingen en aanhoudende veranderingen in de markt.
Mondiale ontwikkelingen
• Latijns-Amerika ging wereldwijd aan kop terwijl de huurprijzen in Mexico met 19% stegen, door de ultralage leegstand, de snel stijgende vervangingskosten en de opkomst van nearshoring als nieuwe seculiere drijfveer
• Het merendeel van de markten boekten een positieve reële huurstijging. Slechts een handjevol markten die waren afgekoeld na de recordniveaus van de huurgroei in 2021/2022 of een overaanbod hadden, brachten de mondiale en regionale gemiddelden in 2023 naar beneden.
• Vervangingskosten zijn in de meeste regio’s in 2023 gestegen, als gevolg van hogere arbeids- en materiaalkosten, en door hogere rentetarieven. De vervangingskosten oefenden een opwaartse druk uit op de huurprijzen en zorgden ervoor dat het aantal nieuwbouwontwikkelingen met meer dan tweederde daalde ten opzichte van de wereldwijde piekniveaus.
Europese ontwikkelingen in 2023
- In 2023 bedroeg de huurstijging 7%.
- De logistieke leegstand in Europa bedroeg eind 2023 4%, wat neerkomt op een wijziging van +150 bps op jaarbasis.
- München (Duitsland) en Zuid-Nederland staan in onze top van wereldwijde huurgroeimarkten .
- Binnen Europa gaan de volgende tien groeimarkten aan kop :
o München
o Zuid-Nederland
o Lyon
o Frankfurt-Rijn Neckar
o Het Rijn-Ruhrgebied
o Berlijn
o Amsterdam
o Rotterdam
o Barcelona
o Bratislava
- De prestaties liepen per locatie uiteen, waarbij de markten in vier groepen te verdelen zijn:
o Markten met een beperkt aanbod en een gezonde groei die profiteren van structurele trends (zoals Nederland en Duitsland).
o Markten met een traditioneel bescheiden groei die in een defensief tempo bleven groeien (zoals Frankrijk).
o Markten met hoge kosten, waar de huurprijzen zich op een hoog niveau stabiliseerden (zoals Londen en Praag).
o Bepaalde markten waar hogere leveringen tot een toename van concessies leidden (zoals Polen).
Eva van der Pluijm-Kok Vice President, Research & Strategy, Europe voegt toe:
“Vooruitkijkend zal Europa tijdens de komende minicyclus waarschijnlijk een lagere piek in de leegstand zien, omdat het aantal nieuwbouwontwikkelingen eerder is gedaald dan in de Verenigde Staten en andere wereldwijde markten. Verbetering van de vraagsituatie zou ertoe kunnen leiden dat de huurstijging opnieuw versnelt, omdat de schaarste terugkeert in veel markten, zowel op het vasteland als in Groot-Brittannië.”