Vastgoeddata Nederland
Ontwikkeling
Woonruimte
Terug

In opdracht van woningstichting Vincio Wonen verduurzaamt BAM Wonen vijftig sociale huurwoningen in Heerlen. De focus ligt hierbij op groot onderhoud, isolatie en ventilatie. Na de verduurzaming hebben de woningen energielabel A en bedraagt de CO2-besparing zo’n 69.000 kilogram per jaar. Voor bewoners levert de verduurzaming meer wooncomfort op, evenals een lager verbruik van gas en elektra. Meer dan 90% van de bewoners heeft dan ook ingestemd met de werkzaamheden. BAM Wonen is gestart met de verduurzaming en de oplevering staat gepland in de zomer van 2025.

Dit project maakt deel uit van een samenwerking waarbij BAM Wonen en Vincio Wonen in drie fases 106 sociale huurwoningen in de wijk Meezenbroek verduurzamen. De vijftig woningen behoren tot de tweede fase en staan in de Doctor de Visserstraat, Thorbeckestraat en Gebroeders de Wittstraat. Voor de zomer realiseerde BAM Wonen de eerste fase met 24 woningen naar tevredenheid van Vincio Wonen en bewoners. De derde fase omvat 32 woningen en deze zal BAM Wonen in 2025 realiseren.

Isolatie en energiebesparing
De vijftig woningen zijn gebouwd in de jaren twintig en dertig. Op het vlak van energiezuinigheid valt er veel aan te verbeteren. De huizen krijgen spouwmuurisolatie, dakisolatie aan de buitenkant en een beter geïsoleerde voor- en achterdeur. Alle houten raamkozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen met HR++glas en in de gevels komen nieuwe draai-kiepramen. Zo gaat er minder warmte verloren en besparen de bewoners energie. Bovenal neemt het wooncomfort in de woning toe.

Gezonde ventilatie
In een goed geïsoleerde woning hoort ook voldoende ventilatie. De woningen krijgen ventilatieroosters in het glas en een energiezuinig ventilatiesysteem dat zelf inspeelt op de hoeveelheid CO2 in huis. Zo is er in de woningen altijd frisse en gezonde lucht en ontstaat er een beter binnenklimaat.

Groot onderhoud
Tijdens de verduurzaming ondergaan de woningen op allerlei vlakken een vernieuwing en onderhoud, zoals het reinigen en herstellen van gevels. De woningen krijgen nieuwe dakpannen, goten en regenpijpen. In de woningen worden PVC schrotenplafonds vervangen en zachtboardplafonds van gipsplaten voorzien. Waar nodig krijgen bewoners een nieuwe badkamer, keuken of toilet. Met de verduurzaming van de woningen voor Vincio Wonen, geeft BAM invulling aan haar strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.

Bron BAM Wonen
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Monoma en B-Right Urban Living transformeren kantoorgebouw tot tijdelijke woonruimte voor opvang Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam
Rijnhart Wonen en GETGRIPP tekenen intentieovereenkomst voor sociale huur op LOI-locatie
ArthurArmstrong sluit overeenkomsten met de Alliantie en VORM voor de bouw van 215 woningen in Amersfoort