Vastgoeddata Nederland
Ontwikkeling
Woonruimte
Terug

In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft Monoma, samen met B-Right Urban Living, een leegstaand kantoorpand aan de Bijlmerdreef getransformeerd tot woonruimte voor 220 Oekraïense vluchtelingen. Na oplevering zal het wooncomplex voor de komende drie jaar dienstdoen als opvanglocatie.

Na jaren van leegstand en verschillende huurders heeft het kantoorpand hiermee nu een nieuwe bestemming gevonden als tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De oplevering van het complex geeft gemeente Amsterdam een oplossing met betrekking tot de tijdelijke opvang van vluchtelingen, en draagt bij aan de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam Zuidoost.

Het gebouw, direct gelegen aan het Bijlmerplein, is omgeven door kantoorpanden en nieuwbouwappartementen. “Het is een gebied dat de komende jaren echt een boost gaat krijgen en getransformeerd gaat worden. Er vinden op dit moment veel verschillende (bouw)ontwikkelingen plaats die nu al zorgen voor een bruisend centrum met een voortdurende stroom aan activiteiten,” legt Stef Korsten, Project Manager B-Right Urban Living uit.

Het voormalige kantoorpand maakt deel uit van een grotere herontwikkeling, ArenAPoort Cluster 2, waarin de eigenaren Doniger Urban Developments en B-Right Urban Living samen werken aan nieuwe toekomstplannen van het pand. “Voordat dit pand een definitieve nieuwe bestemming krijgt, zal het de komende drie jaar eerst onderdak bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Doniger Urban Developments,” gaat Korsten verder.

Van kantoorpand tot wooncomplex
Een transformatieproces zoals dit begint met een grondige analyse van het pand, waarbij rekening wordt gehouden met de eisen van de gemeente Amsterdam met betrekking tot vluchtelingenopvang. “De gemeente heeft momenteel een enorm uitdaging om alle vluchtelingen op te vangen, zeker nu de Spreidingswet recent in werking is getreden. Wij proberen daar op onze manier bij te ondersteunen, zoals met dit project. Het is ons gelukt om van een leegstaand kantoorgebouw een wooncomplex te maken dat plaats biedt aan 220 vluchtelingen, door individuele woonruimtes met gedeelde voorzieningen, zoals douches, sanitair en keuken, te creëren. In verband met het grote aantal bewoners zijn we met het ontwerp zelfs verder gegaan dan de wettelijke veiligheidseisen ons verplichten. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor extra-brandwerende materialen, waardoor het complex met recht een veilig thuis is voor de vluchtelingen die hier opgevangen zullen worden. We mogen echt trots zijn op het resultaat; het is een mooie, tijdelijke toevoeging aan het bruisende centrum van Amsterdam Zuidoost geworden!”

Betrokken pand Bijlmerdreef 91, 1102BP, Amsterdam
Betrokken organisaties B-Right Urban Living Doniger Urban Developments Gemeente Amsterdam Mosaic World
Bron Mosaic World
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Partnerschap Plaza Resident Services en VanHuyse
Winkeliers en buurtbewoners zien weer toekomst in Winkelcentrum Kastelenplein
Bouw wooncomplex Up North in Amsterdam Noord officieel gestart