Vastgoeddata Nederland
Marktrapport
Logistiek vastgoed
Terug

Savills heeft vandaag de Nearshoring Index 2024 gelanceerd, waarin Portugal en Tsjechië zijn uitgeroepen tot de meest aantrekkelijke bestemmingen in Europa voor industriële bedrijven die hun supply chains willen verkorten of diversifiëren. Hoewel Nederland op de 18e plaats staat in de wereldwijde ranglijst, blijft het een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven die supply chains willen optimaliseren, met toegang tot het Europese netwerk, sterke infrastructuur en een concurrerend zakelijk klimaat.

De Savills Nearshoring Index rangschikt 26 landen op basis van verschillende factoren die belangrijk zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe locaties om hun afhankelijkheid van buitenlandse import te verminderen. Deze factoren omvatten onder andere de kosten van vastgoed, energie en arbeid, de veerkracht van de economie, het ondernemingsklimaat en prestaties op het gebied van ESG (milieu, maatschappij en bestuur).

Toekomstige trends: Veranderende prioriteiten in nearshoring
Terwijl Portugal en Tsjechië de ranglijst aanvoeren dankzij hun lage kosten en toegang tot de Europese markt, biedt Nederland een solide combinatie van hoogwaardige infrastructuur, strategische ligging en een concurrerend zakelijk klimaat. Voor bedrijven die supply chains willen verkorten en een meer duurzame aanpak willen hanteren, kan Nederland, dankzij de sterke logistieke sector en toewijding aan duurzaamheid, een aantrekkelijke keuze zijn.

"Toen nearshoring in opkomst kwam, waren er zorgen over een totale omwenteling van de wereldwijde supply chains. Wat wij tot nu toe zien, is echter subtieler: hoewel bedrijven zich in nieuwe locaties vestigen, blijft kostenbesparing een prioriteit, wat locaties zoals Mexico en Vietnam aantrekkelijk maakt," zegt Charlotte Rushton, analist bij Savills World Research. "Er zijn echter uitzonderingen: sommige sectoren, zoals de productie van halfgeleiders, elektrische voertuigen en energie, zijn gevoeliger voor geopolitiek en handelsbeleid, en daar zien wij dat bedrijven kiezen voor locaties met sterke politieke stabiliteit en hoger geschoolde arbeidskrachten, zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS."

Lokale context en kansen in Nederland
Voor Nederlandse bedrijven biedt deze trend kansen om zowel binnen Europa als internationaal hun supply chains aan te passen, waarbij meer nadruk komt te liggen op stabiliteit, duurzaamheid en hoogwaardige productieprocessen.

Voor de Nederlandse markt benadrukt Niek Poppelaars, Co-Head of Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, het belang van de strategische ligging en de sterke logistieke sector. "Nederland blijft aantrekkelijk voor internationale bedrijven die hun supply chain willen optimaliseren, mede dankzij onze uitstekende infrastructuur, toegang tot de Europese markt en focus op duurzaamheid. Wij zien dat bedrijven in toenemende mate waarde hechten aan ESG-prestaties en veerkracht, wat Nederland goed positioneert in het veranderende nearshoring-landschap."

Betrokken organisatie Savills
Bron Savills
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

VDG Real Estate verkoopt derde top-asset aan het Australische MacQuarie Asset Management
1.129 m2 aan kantoorruimte aan de Oosterdoksstraat verhuurd nieuwe huurder Amoria Group
PingProperties verlengd financiering met NIBC voor winkelcentrum Passage Schiedam