Vastgoeddata Nederland
Marktrapport
Terug

Volgens recent onderzoek van Savills zijn Londen, Parijs, en gevestigde steden in Nederland (Randstad) en Zwitserland (Lausanne/Geneva en Zürich) de meest geschikte locaties voor life sciences bedrijven in Europa. Deze rangschikking is gebaseerd op een uitgebreide analyse door de internationale vastgoedadviseur, waarbij ongeveer 60 criteria zijn meegenomen op het gebied van talent, innovatie, industriële output, investeringen, activiteiten van gebruikers, en sociale infrastructuur.

Andere prominente locaties in de ranglijst zijn onder meer Berlijn en München in Duitsland, Basel in Zwitserland, Kopenhagen in Denemarken, en de regio Frankfurt/Karlsruhe in Duitsland.

Specifiek in Duitsland merkt Savills op dat er enkele opkomende gespecialiseerde asset managers/exploitanten zijn van life sciences gerelateerd vastgoed en verwacht men tevens een groei in specifieke oplossingen voor het beheer van dit type vastgoed. In Kopenhagen heeft de aanzienlijke concentratie van life sciences bedrijven, waarvan 75% zich bevindt in de Deense hoofdstad, de aandacht van investeerders getrokken.

George Coleman, Associate Director, European Capital Markets bij Savills, benadrukt: "De life sciences sector in Europa blijft zich in een rap tempo ontwikkelen. Om die reden is inzicht in de fundamentele aantrekkelijkheid van locaties van het grootste belang om het langetermijnrendement op investeringen te garanderen.”

“Onze ranglijst legt de nadruk op opkomende locaties waar de sector snel groeit en investeerders een investeringsstrategie volgen gericht op nieuwe ontwikkelingen, vanwege het gebrek aan bestaande voorraad die voldoet aan de specifieke wensen en eisen van life sciences gebruikers. Op de meer gevestigde locaties zijn er wel enkele mogelijkheden om bestaande gebouwen te herpositioneren, afhankelijk van de technische mogelijkheden.”

Sarah Thorley, Associate Director, Strategic Advisory EMEA bij Savills, voegt toe: “Door de huidige economische tegenwind zien we dat financiering van vastgoed uitdagender is in de opkomende life sciences markten dan in de meer volwassen markten. Gezien deze markten de zekerheid bieden van aanhoudende vraag vanuit life sciences bedrijven, zijn de beleggingsstrategieën op het moment gecentreerd op deze toplocaties.”
"Parijs is bijvoorbeeld de thuisbasis van meer dan 1000 life sciences bedrijven in verschillende wetenschappelijke subsectoren, met ongeveer 70 wereldwijde farmaceutische bedrijven die meer dan 10.000 werknemers hebben. Parijs trekt veel aandacht van investeerders en ontwikkelaars die speciaal gebouwde (build-to-suit) nieuwe voorraad op de markt brengen.”
Savills zoomt later dit kwartaal verder in op de lokale markt in een sectorrapport over de Nederlandse life sciences vastgoedmarkt.

Betrokken organisatie Savills
Bron Savills
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

VDG Real Estate verkoopt derde top-asset aan het Australische MacQuarie Asset Management
Marathon Asset Management verkoopt kantoorgebouw Azura in Hoofddorp
Savills Nearshoring Index 2024: Nederland aantrekkelijk voor bedrijven die supply chains willen optimaliseren