Vastgoeddata Nederland
Algemeen
Kantoorruimte
Terug

Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen energielabel C hebben of een primair fossiel energiegebruik van minder dan 225 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Veel kantooreigenaren voelden zich overvallen door deze regel; slechts 50% voldeed in oktober 2022 aan de verplichting. Dit terwijl deze al in 2018 werd aangekondigd. Daarom zetten wij alvast een nieuwe maatregel op de radar: In 2030 wordt er een verplichte eindnorm bepaald waar gebouwen aan moeten voldoen in 2050. Om te zorgen dat men daar nu al op kan inspelen is de renovatiestandaard ontwikkeld.

De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn die men kan hanteren voor het verduurzamen van gebouwen en is bedoeld om zekerheid te geven aan eigenaren en beheerders. Zo geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan: “Een gebouw dat aan de renovatiestandaard voldoet is energiezuinig genoeg tot 2050.” Hierdoor zorg je dat je niet meerdere keren hoeft te verbouwen en dus kosten bespaart.

Op dit moment ligt de standaard op energielabel A+++ voor kantoren en winkels, voor hotels ligt het een trap lager, namelijk op A++. Dit zijn relatief hoge doelen, ter illustratie: op dit moment heeft slechts ongeveer 4% van het Nederlandse kantooroppervlak label A+++ of hoger en 19% heeft nog altijd geen label. Wel voldoet nu, volgens analyse van Savills, ruim 73% van het kantooroppervlak aan de label C verplichting. Er zijn dus relatief veel vierkante meters met een label tussen C en A++.Om continue verbetering te garanderen is sinds 1 januari 2023 ook de energiebesparingsplicht uitgebreid. De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze geldt voor locaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50 000 kWh elektriciteit of 25 000 m3 aardgas (equivalent). Nieuw is dat de besparingsplicht ook geldt voor maatregelen die geen energie besparen maar wel CO2-uitstoot verminderen. Zo is bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen (mits binnen 5 jaar terug te verdienen) nu verplicht.

Het Planbureau voor de leefomgeving verwacht dat het handhaven op de Label C verplichting en de energiebesparingsplicht gaat leiden tot de grootste energiebesparing. Om handhaving te vergemakkelijken geldt sinds 1 juli 2019 geldt voor bedrijven een informatieplicht en wordt er tussen 2022 en 2026 extra budget beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten. Hoewel dit een verbetering van de kantoorvoorraad zal bewerkstelligen, ligt de renovatiestandaard een stuk hoger.

Bij ingrijpende renovaties loont het dus om verder te kijken dan deze regelgeving en de renovatiestandaard aan te houden. Hoewel de kosten voor een renovatie richting label A+++ een stuk hoger liggen en niet binnen 5 jaar zijn terug te verdienen, biedt het op lange termijn meer zekerheid en minder regeldruk. Zo is gegarandeerd dat er in ieder geval tot 2050 geen ingrepen meer nodig zijn.

Betrokken organisaties Rijksvastgoedbedrijf tbv Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Savills
Bron Savills
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Rijksvastgoedbedrijf koopt De Resident van Deka Immobilien Investments GmbH
Savills onthult beste locaties voor life sciences in Europa Nederlandse Randstad in de top 5
AS Colour breidt uit naar Europa met eerste locatie in Hoofddorp