Heijmans gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen op de TU Delft. Het ‘Physics’ pand zal naar verwachting in 2027 in gebruik genomen gaan worden. Physics bestaat uit onder meer onderzoeksruimten als fysische laboratoria en chemische- en biolabs. De nieuwbouw bevat ook kantoorruimten, onderwijsruimten, practicumlokalen en algemene voorzieningen.
Heijmans heeft de definitieve gunning ontvangen voor de uitwerking van het technisch ontwerp. In principe start daarna de bouw, waarna Heijmans ook minimaal 3 jaar het onderhoud van het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw uitvoert. Onderdeel van de uitwerking is onderzoeken of materialen uit de sloop een tweede leven kunnen krijgen in de nieuwbouw. Dit hergebruik van materialen is een uitwerking van de duurzaamheidsvisie van zowel de TU Delft en Heijmans. Het totale project heeft een omzetwaarde van circa €130 miljoen voor Heijmans.
De ontwerpfase start nog dit jaar, waarna in de loop van 2024 wordt begonnen met de sloop van de huidige bebouwing.
‘Best in class’
Heijmans werd geselecteerd voor deze opdracht na een Europese aanbesteding, waarbij kwaliteit de meest prominente rol speelde. TU Delft zocht een bouwer die ‘best in class’ is op zowel ontwerp, de bouw en het beheer & onderhoud, maar ook een bouwer die de complexiteit en levendigheid van een campus herkent. Het profiel van Heijmans sluit hier prima op aan. Heijmans werkt al aan de Science Campus in Leiden en de TU in Eindhoven. Bij die laatste wordt momenteel ook een onderwijsgebouw verbouwd.
Daarnaast speelde duurzaamheid een rol in de aanbesteding. De ambitie van de TU Delft is om in 2030 een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus te zijn. Dit sluit aan bij de missie van Heijmans als makers van de gezonde leefomgeving. Het hergebruik van sloopmaterialen op dezelfde plek is daar een voorbeeld van. Dit bespaart het gebruik van nieuwe grondstoffen.