Vijf jaar na de uitbraak van COVID-19 zijn de behoeften en verwachtingen van kantoorgebruikers drastisch veranderd. Deze analyse van Savills beschrijft de belangrijkste trends die sinds 2020 de invulling van kantoorruimte hebben bepaald en hoe deze zich naar verwachting verder zullen ontwikkelen.
Meer dan hybride werken alleen
Hybride werken is zonder twijfel een van de meest zichtbare veranderingen sinds de pandemie. Toch zijn er ook andere belangrijke trends die al vóór COVID-19 ontstonden en die nog altijd bepalend zijn voor de kantooromgeving van vandaag. Denk hierbij aan de sterk toegenomen aandacht voor gezondheid en welzijn, een grotere nadruk op duurzaamheid en de verschuiving naar hoogwaardige en 'ultra prime' kantoorruimtes met uitgebreide voorzieningen. Daarnaast is de relatie tussen verhuurders en huurders veranderd: samenwerking staat centraal en verhuurders stemmen hun aanbod steeds meer af op de specifieke wensen van huurders. Deze ontwikkelingen sturen al minstens vijf jaar hoe kantoren worden ontworpen en blijven ook in de toekomst belangrijk.
Hybride werken blijft evolueren
In tegenstelling tot de geleidelijke ontwikkeling van andere trends vond de verschuiving naar hybride werken abrupt plaats. In 2020 werd thuiswerken plotseling de nieuwe standaard, en werkgevers moesten razendsnel omschakelen. Er werd gesproken over "het einde van het kantoor" en voorspellingen dat werken nooit meer hetzelfde zou worden. Al snel bleek dit te voorbarig: vanaf eind 2021 ontstond er een nieuwe balans, waarin bedrijven experimenteerden met verschillende hybride modellen.
Tegenwoordig ontstaat een stabielere situatie, waarin werkgevers hun hybride beleid aanpassen aan regionale verschillen en generatiespecifieke voorkeuren. Bedrijven omarmen hybride werken steeds meer, maar zoeken ook naar oplossingen voor uitdagingen zoals dagen waarop kantoren volledig bezet zijn. Volgens een interne enquête onder het wereldwijde netwerk van Savills verwacht bijna 90% dat bedrijven dit jaar hun kantoorverplichtingen zullen verhogen, vooral in Noord-Amerika. In Azië-Pacific wordt weinig verandering voorzien, en in EMEA verwacht men slechts een lichte aanscherping van aanwezigheidseisen.
Toekomstbestendige kantoren
Kantoren hebben sinds 2020 enorme veranderingen ondergaan, en hoewel een pandemie van vergelijkbare omvang zich waarschijnlijk niet snel zal herhalen, blijven er genoeg andere uitdagingen bestaan. Denk hierbij aan demografische verschuivingen, klimaatvraagstukken, nieuwe werkpatronen en technologische innovaties. De beste kantoren van morgen zullen niet alleen aan de huidige eisen voldoen, maar ook flexibel genoeg zijn om mee te groeien met toekomstige ontwikkelingen en onverwachte uitdagingen.