Onderzoek CBRE laat zien dat huurwoningvoorraad fors afneemt door verslechterd investeringsklimaat
Uit nieuw onderzoek van CBRE blijkt dat de private Nederlandse huurwoningvoorraad met 13% zal dalen, als gevolg van beleids- en wetswijzigingen die het investeringsklimaat ernstig beïnvloeden. Ondanks de inspanningen van de Rijksoverheid om betaalbaar huren te waarborgen waarschuwt CBRE dat deze maatregelen averechts uitpakken.
De private huurmarkt krimpt snel in de 20 grootste gemeenten, elke drie maanden met ruim 1.300 woningen (zie Figuur 1). Voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting en opkoopbescherming. De stijging van het belastingtarief in box 3 en de voorgenomen middenhuurregulering versterken de neerwaartse trend. Deze ontwikkelingen maken het uitponden - het verkopen - van huurwoningen bijna noodzakelijk om significante verliezen te voorkomen. Hierdoor zal het aanbod van huurwoningen afnemen, wat de doorstroming van huurders zal bemoeilijken en de huurprijzen zal opdrijven. Dat er meer koopwoningen op de markt komen is positief voor potentiële kopers, maar met de huidige koopsomniveaus zullen deze niet beschikbaar zijn voor het middensegment.
CBRE voorspelt dat de Wet betaalbare huur de exploitatievooruitzichten drastisch zal veranderen met een verwachte daling van het directe rendement met 28% tot 47%, afhankelijk van de locatie. In Amsterdam kan dit plan zelfs leiden tot bijna een halvering van de huur, zoals aangegeven in Tabel 1. Hierdoor wordt individuele verkoop van deze huurwoningen op de koopwoningmarkt aantrekkelijker.
De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn niet alleen een significante daling van de reeds krappe huurvoorraad, maar ook een zorgwekkende beperking van de toegankelijkheid, doorstroming en betaalbaarheid van de huurwoningmarkt naast stagnatie in de bouwsector. Hierdoor staan de arbeidsmobiliteit, aantrekkelijkheid van grote steden en toekomstige economische productiviteit in Nederland op het spel.
Thomas Westerhof, Head of Residential Investment Properties CBRE benadrukt: “Het is cruciaal om de negatieve impact van reguleringsmaatregelen te minimaliseren en te zorgen voor een evenwichtige en toegankelijke huurwoningmarkt voor de toekomst. De politiek heeft goede bedoelingen met de nieuwe wetgeving, maar voorziet de negatieve gevolgen niet goed genoeg. Investeerders spelen een belangrijke rol in het verbreden van de huurwoningvoorraad, maar het wordt hen nu erg moeilijk gemaakt om in de komende jaren een goed rendement uit het verhuren van hun woningen te halen. Met directe gevolgen voor de huurders.”